Besök i Ninnis Trädgård i Baskemölla

Vid den blå brevlådan strax efter avtagsvägen till Baskemölla Ekoby tar vi av och hamnar mitt i en rofylld grönska, där vi bland träden kan urskilja äkta kastanj, valnöt, hasselbuskar och fågelbärsträd. Vi skymtar också ett växthus. Vegetationen är ganska tät och på avstånd kan man se grönsaksodlingar av olika slag. Plötsligt står hon där framför oss, Ninni Henriksson, ägaren och förvaltaren av Ninnis trädgård.

Ninni Henriksson förklarar hur hon har byggt upp sina odlingar

Ninni berättar:

– Min dåvarande man och jag hade arbetat som volontärer i cirka fem år i olika delar av världen. Vi vände hem till Norden för att söka oss mark och börja odla. Valet föll på Skåne av flera skäl. Viktigast var att man genom att gå med i Baskemölla Ekoby kunde samäga sin mark och där förverkliga sina drömmar om ekologisk odling. (för mer information se www.appelkusten.se/ekobyn-i-baskemolla)

– Det här var 2003, fortsätter Ninni. 2004 började vi bruka marken. Där det nu är en ymnig växtlighet, var det bara åker. Vi är stolta över att på femton år ha kunnat bygga upp verksamheten efter permakulturdesign och enligt skogsträdgårdsprinciper.

Sommaren 2007 öppnades gårdsmarknad och café. Från 2015 kunde privatpersoner abonnera på en grönsakslåda som hämtades upp en gång i veckan. Trädgården fylldes då av barnlek, kaffedoft och samvaro.

Ninni visar oss in i växthuset, där vi får beskåda många olika sorters grönsaker, bland dem, välmående tomatplantor och gurkor av olika slag. I växthusets mitt tronar ett stort fikonträd, som ser ut att trivas bra och redan bär frukt.

Ninnis trädgård. Foto: Ninni Henriksson

Efter besöket i växthuset gör vi en snabb rundvandring i trädgården, där grönsaksodlingarna ligger utspridda, avskärmade av fruktträd och bärbuskar som ger skydd och lä. I fruktodlingen pickar ett tiotal höns och ibland under sommartid får de sällskap av lamm på grönbete.

Högst upp i en sluttning skyddad från vind av en skogsdunge, har Ninni planer på att bygga en mötesplats för kursverksamhet och social samvaro av olika slag.
På vägen tillbaka kommer vi in på frågan om hur Ninni numera säljer överskottet – det som inte går till självförsörjning.

– Förr sålde jag ju andelar av den aktuella skörden veckovis. som jag nämnde tidigare Numera säljer jag till en del caféer och restauranger och till privatpersoner via Simrishamns reko-ring, där kunderna på en facebooksida kan se vad jag erbjuder vecka för vecka. De beställer och betalar i förskott. Det är ett jättesmidigt sätt!

Trädgården är öppen för studiebesök året runt och tar emot praktikanter och volontärer från hela världen från april till och med oktober.

Till slut vill vi gärna få höra lite om Ninnis tankar inför framtiden som kärngårdsförvaltare.

– Jag har under uppväxten fått med mig solidaritet med andra, något som dagens unga inte har. De tänker på ett mer individualistiskt sätt som gynnar den enskilde mest. Det är bland annat därför som det är så svårt att få dem att engagera sig föreningsverksamhet.
Men undantag finns, fortsätter Ninni. Kärngårdstanken är en spännande idé för många som vill odla, men känner sig vilsna och inte vet, hur man kommer i gång. Jag kan tänka mig att Holma Folkhögskola skulle kunna bjuda in till föredrag om vad Kärngårdsrörelsen innebär.

– Dessutom slår jag gärna ett slag för tidningen Åter, som kunde låta någon skriva en artikel om Kärngårdsrörelsen. Petter Bergström, redaktören på Åter har också en mycket välbesökt hemsida – Alternativ.nu – där en speciell flik för utbyte om information om tillgång till mark redan finns, ibland med tillhörande bostadshus.

Till slut berättar Ninni om hur även skolklasser i framtiden ska kunna komma till hennes trädgård på prova på dagar med odlings- och hantverkstema eller lägerskola med ekocamping och matlagning över öppen eld.

– Jag anser det oerhört viktigt, avslutar Ninni, att våra barn och kommande generationer ska ges möjlighet att få lära sig var maten kommer ifrån och hur vi alla kan bidra till lokalt producerad mat.

%d bloggare gillar detta: