Besök på Smedjegården i Sjöbo

Vi dyker upp oanmälda hos Anna Jonasson på Smedjegården strax utanför Sjöbo. Anna är i full färd med att förbereda utlämning av ägg, som är hennes mest populära produkt. Hon är med i Malmö Rekoring och de har leveransdag just den dagen vid Malmöhus slott. Anna levererar även ägg till Limhamns Rekoring, som på sommaren är vid Ishallens parkering och på vintertid vid badplatsens parkering.

Medan Anna förbereder sig berättar hon om försäljningen via Skånes rekoringar som för hennes del är en bra metod, eftersom äggen från hennes fyrtiotal höns är mycket populära och säljs slut i förväg via den facebook-grupp som administrerar rekoringen.
Anna berättar vidare att hönsen skyddas mot det stora antal rävar som stryker omkring i trakten och försöker komma åt dem, genom ett elektrifierat skyddsnät.

Tuppen Jussi på dåligt humör bland pickande hönor

Den dagen vi är på plats är tuppen Jussi på dåligt humör och gal gällt och missnöjt medan hönorna inte verkar ta någon notis om honom utan hungrigt pickar i sig äppelkart som fallit ner från det äppelträd som ger skugga åt hönsgården.

Hela gården doftar ljuvligt av fläder från de många fläderbuskar som omgärdar gården. Det visar sig att Anna just nu säljer kassar med fläderblommor i lagom mängd till hugade spekulanter som vill göra flädersaft.

På hösten säljer hon fläderbären som är goda i marmelad av olika sorter. Hela året finns plantor av grönsaker och blommor till salu.

Innan vi bryter upp vill Anna visa oss hur hon har använt återvunnet material i bygget av sin lilla ”pagod” som hon kallar hönshuset. I bakgrunden gnäggar Annas nordsvenska hästar.

P.S På Annas förslag dyker vi senare på dagen upp på parkeringsplatsen vid Malmöhus – utlämningsplats för Malmös Rekoring. Tyvärr är vi sena, så de flesta överlämnanden har redan ägt rum. men vi hinner ändå byta några ord med Anna som glad är på väg hemåt efter att ha fördelat sina förbeställda ägg till nöjda medmänniskor.

%d bloggare gillar detta: