Kärngården norr om landsvägen

Vill man inte programmera in bilens GPS-sändare, får man ta till mobiltelefonen för att till slut komma fram till målet. Att lotsa rätt är inte heller lätt. Kärngårdförvaltaren lyckades till slut och för att ge oss en extra signal kom han utcyklande i kröken nere i backen signalerande med armen, här, här.

Vi kör in och parkerar vid ett hus av lite udda utseende med en tillkomsthistoria som vi får berättat för oss när vi stiger in i bostadsdelen av den långa byggnaden. Hela huset är byggt med en stomme av tillvarataget material som bas. En tredjedel cirka, bostadsdelen, är uppförd i lerhalmsteknik med tjocka väggar med utvändig puts. Övrig del av stommen har klätts med bräder och utgör garage, förrådsbodar med mera. En kombinerad solfångaranläggning värmer bostadsdelen. Började arbeta med gården 2007 och resurser ligger vilande för nya insatser när de rätta tillfällena uppenbarar sig. Gårdens gamla bostadshus är en sådan, förutom ännu bara till del nyttjade odlingsmarker och skog på ca 8 hektar.

Utöver att odla och ha lite smådjur, några får, grisar, ankor och höns att arbeta med på gården så sker det mesta arbetet som företagare inom en annan bransch. En bransch som också avspeglar sig i gårdsanläggningar av olika miljöanpassade slag.  Vi får en bra översiktlig beskrivning av system och funktion.

Vi går en demonstrationsrunda i de rätt omfattande odlingarna. De är i huvudsak för självförsörjning och så kan man med grannar och bekanta byta till sig annat nödvändigt av överskottet. Det gäller att sänka utgifterna och utöver de egna grönsaksodlingarna, passa på, när tillfälle ges att tillvarata och bruka de resurser som vårt rika samhälle så lättvindigt dumpar.

Odlingarna ser fina ut och består av allt man kan tänka sig av olika grönsakssorter. I ett enkelt växthus odlas tomater av många sorter. För störböneodlingen har sinnrika spaljéer byggts av armeringsmattor som krökts i bågar till tunnlar som man kan gå igenom vid skörd. Att odlingsintresset är stort och kanske ibland blir för mödosamt att så där finstilt sköta får vi beskåda i en extensivare odling en bit bort. Ett stort parti tillvaratagen sättlök ska väl också ges utrymme i den här delen närmaste dagarna, även om det är i senaste laget.

Vi har lärt oss mycket vid det här besöket om vad som kan skapas, nyttjas, vidareförädlas och rätt förvaltas på en liten gård av den här storleken. Uppfinningsrikedom, självförsörjning och ett sparsammare sätt att leva närmare de förutsättningar som naturen bjuder är kännetecknande för Kärngården som idé.

%d bloggare gillar detta: