Intervju med Irene Engström på Solhjulet i Veberöd

Tillströmningen till Café Solhjulet är stor den dag i början av juli, då vi avtalat med Irene att dyka upp. Caféet visar sig vara en rymlig trädgård skuggad av lummiga träd.
Irene och hennes familj driver det som en kärngård, det vill säga de vill visa varsamhet öppenhet och framsynthet genom sin verksamhet.

Den frodiga grönskan glädjer alla besökare

Sedan starten 2005 har caféet utvecklats till att innefatta inte bara bakning av kaffebröd på ekologiska råvaror utan också tillagning av vegetariska luncher.

Till café Solhjulet är alla välkomna. Föräldrar kan lugnt släppa sina barn att leka fritt i klätterställningarna eller utforska den spännande miljön, där höns och hundar finns tillgängliga medan de själva njuter av delikata bakverk och blomsterprakt liksom i vanliga fall också gutefår och göingegetter i hagarna runt omkring.

Ägarinnan Irène Engström klädd i vackert förkläde med blommor. från trädgården.

Irene får en stund över i matlagningsbestyren inför kommande dags lunch. Hon berättar att hon under skolåret är verksam som lärare för autistiska barn och att hon även i den miljön använder sig av sitt intresse för odling.

Förekomsten av skolträdgårdar kommer upp till diskussion. Irene anser dem vara väl värda att arbeta för och berättar i det sammanhanget att växthuset som vi lagt märke till vid sidan av caféet är under uppbyggnad. Där och på anslutande markområden kommer grönsaker att odlas som förutom att ge råvaror till caféet också ska tjäna som inspirationskälla för besökarna.

%d bloggare gillar detta: