Växthuset i Mobodarne

Vi anländer en strålande sommarkväll till kursgården Växhuset i Mobodarne strax utanför Söderhamn där Ralf och Sonja Palmpers under tjugo års tid skapat ett centrum för hållbart boende och odlande enligt permakultur design.

Långsamt växte Kursgården Växhuset Ord & Jord fram. Så småningom, tillkom ett tolvkantigt bostadshus utrustat med solenergi och urinseparerande toalett, där man bor i små hytter med strålande utsikt ner mot Edesjön.. Ett rum för samvaro finns i husets centrum.

Det tolvkantiga ekovandrarhemmet.

Ralf berättar:

– ”12-an” har ända sedan sin tillkomst tjänat som boende för deltagare i de kurser och seminarier som hållits i Växhuset. Numera är det tolvkantiga huset också ett vandrarhem i Svenska Turistföreningens regi som två gånger utsetts till årets hållbarhetsvandrarhem.

Den kvällen vi övernattar i 12-an, får vi tillfälle att beundra de närbelägna prunkande grönsaksodlingarna, som förutom att de används i de måltider som erbjuds kursdeltagare och andra, säljs vid den årliga grönsaksmarknaden i slutet av augusti, får vi veta av Ralf,.

Han berättar vidare att sedan ett par år tillbaka ingår Växhuset i en ekoby på tre gårdar som kallas Ekoby Växhuset  Det är en samfällighetsförening som äger en del mark, skog och en verkstad, men där var och en har sin egen tomt och sin egen verksamhet förutom det  gemensamma ägandet.

Entrén till permakulturodlingarna.

– Här bor ett antal vuxna och några barn, fortsätter, Ralf som bland annat ägnar sig åt odling. Några har djur. En av dem är Stefan som är kock och driver företaget Jordsmak som har en del kursverksamhet här i byn inriktad på matlagning utifrån naturens villkor.

– Två tomter till finns fortfarande tillgängliga för de som är miljöengagerad och vill dela vår gemenskap, berättar Ralf.

Till slut vill vi veta något om framtiden för kursverksamheten i Växhuset..

– Kommer det att bli några kurser till hösten?

– Vi hoppas kunna arrangera en kurs till vintern/våren i permakultur med byggtekniska förtecken tex med tonvikt på solenergi.

Växhuset ingår också i Kärngårdsrörelsen. 

Efter en skön nattsömn tackar vi för ett spännande möte och önskar Lycka till.  Det är dags för oss att ge oss av.

Tupparna gal, kanske till avsked, och det droppar från de doftande blomsterrabatterna som fått en extra dos livgivande vatten, när vi lämnar Växhuset för denna gång.

Besök sommaren 2021.
Text och bild Gunilla Winberg och Kurt Gustafsson

%d bloggare gillar detta: